εκτύπωση θέματος   βρείτε μας στο facebook   σχόλια - παρατηρήσεις
Θέση: Ενότητες θεμάτων / Εικόνες, σχήματα και γραφικά / Προσαρμογή φόντου εικόνων (Word 2010)
  
αναζήτηση σε adaeion.gr

σχετικά θέματα Σχετικά θέματα

Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο

Εισαγωγή εικόνας Clip Art σε έγγραφο

Κατάργηση φόντου εικόνας (Word 2010)

Μείωση του μεγέθους εγγράφων με εικόνες

Εργαλεία προσαρμογής φόντου εικόνων (Word 2010)

Στο Word 2010 έχετε την δυνατότητα να αφαιρέσετε τον φόντο μιας εικόνας, για να δώσετε περισσότερη έμφαση σε μια λεπτομέρεια, ή να απορρίψετε περιοχές της εικόνας που αποσπούν την προσοχή.

Γι' αυτή την διαδικασία, υπάρχει το εργαλείο Αφαίρεση φόντου, στην ομάδα Προσαρμογή της καρτέλας Μορφοποίηση των Εργαλείων εικόνας. Το Word επιλέγει αυτόματα [1] την περιοχή που θέλετε να αφαιρέσετε, και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια τις περισσότερες φορές. Ακόμα κι όταν όμως η επιλογή του φόντου δεν είναι απόλυτα ακριβής, το Word διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία διόρθωσης (εικ. 1).

εργαλεία κατάργησης φόντου

Εικ. 1 Εργαλεία κατάργησης φόντου

Δείτε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα εργαλεία κατάργησης φόντου, με το επόμενο παράδειγμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Αν δοκιμάσετε να αντιγράψετε την φωτογραφία του παραδείγματος για να κάνετε την δική σας δοκιμή στο Word, τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι τα ίδια. Για λόγους οικονομίας χώρου η φωτογραφία που εμφανίζεται εδώ έχει μικρότερη ανάλυση χρωμάτων από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στο Word.

δείγμα αρχικής εικόνας

Εικ. 2 Ένα τσάι, με καννέλα και τρεις κύβους ζάχαρη παρακαλώ!

Για αρχή, επιλέγουμε την εικόνα για να εμφανιστούν τα εργαλεία της καρτέλας Μορφοποίση, στην περιοχή Εργαλεία εικόνας. (Ίσως χρειαστεί διπλό κλικ στην εικόνα για να εμφανιστούν τα εργαλεία της καρτέλας Μορφοποίηση). Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο εργαλείο Αφαίρεση φόντου, της ομάδας Προσαρμογή.

επιλογή φόντου από το Word

Εικ. 3 Επιλογή φόντου από το Word

Το Word κάνει αυτόματα δύο ενέργειες (εικ. 3): Πρώτον, σκιάζει με μωβ χρώμα την περιοχή που θεωρεί ως φόντο και δεύτερον, εμφανίζει το πλέγμα σήμανσης για να δώσει στον χρήστη την δυνατότητα να κάνει τις προσαρμογές που θέλει. Όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να επέμβουμε λίγο, για να σύρουμε το αριστερό όριο, τόσο ώστε να μη καλύπτει το πιατάκι, αλλά και το δεξιό όριο που καλύπτει ελάχιστα την καννέλα.

προσαρμογή επιλεγμένου φόντου

Εικ. 4 Προσαρμογή του επιλεγμένου φόντου

Τώρα είναι πολύ καλύτερα! Για να είμαστε πιο σίγουροι όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες. Γι' αυτό, χρησιμοποιούμε το εργαλείο Zoom στην κάτω δεξιά γωνία του παράθυρου του Word, για να μεγαλώσουμε την εικόνα και να εστιάσουμε περισσότερο στα σημεία που θέλουν προσοχή.

λεπτομέρεια διόρθωσης φόντου

Εικ. 5 Λεπτομέρεια διόρθωσης φόντου

Όπως φαίνεται (εικ. 5), υπάρχει μια διάχυση του φόντου στο επάνω μέρος του κυλίνδρου της καννέλας, από την άκρη της, μέχρι το σημείο που "διασταυρώνεται" με το πιατάκι. Επίσης, το Word δεν κατάφερε να εντοπίσει το τμήμα του φόντου που φαίνεται ανάμεσα από το χερούλι και το πιατάκι. Αυτά τα δύο σημεία θα τα διορθώσουμε με τα εργαλεία της καρτέλας Κατάργηση φόντου.

προσθαφαίρεση περιοχών φόντου

Εικ. 6 Προσθαφαίρεση περιοχών φόντου

Για να προσθέσουμε στην περιοχή που θα παραμείνει ορατή, το τμήμα της καννέλας που καλύπτεται από τον φόντο, επιλέγουμε το εργαλείο Σήμανση περιοχών για διατήρηση και σύρουμε μία γραμμή, από την μία άκρη της διάχυσης του φόντου έως την άλλη (η διακεκομμένη γραμμή με το σύμβολο του συν (+) που εμφανίζει το Word).

Για να αφαιρέσουμε αντίστοιχα, από την περιοχή που θα είναι ορατή, την περιοχή πίσω από το χερούλι, επιλέγουμε το εργαλείο Σήμανση περιοχών για κατάργηση και σύρουμε επίσης μία γραμμή (η διακεκομμένη γραμμή με το σύμβολο του πλην (-) που εμφανίζει το Word).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Για να επισημάνετε ακριβώς τα σημεία που θέλετε να διατηρηθούν ή να καταργηθούν, ίσως χρειαστεί να κάνετε αρκετές δοκιμές. Αν μια δοκιμή δεν πετύχει, επιλέξτε το εργαλείο Διαγραφή σήμανσης και κάνετε κλικ στο σημείο που ορίσατε (το συν ή το πλην) για να το καταργήσετε. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη εικόνα του παραδείγματος, έτυχε τα σημεία που θέλουν διόρθωση να έχουν μεγάλη έκταση και τα διορθώσαμε σύροντας γραμμές. Σε άλλες περιπτώσεις όμως τα σημεία παρέμβασης μπορεί να είναι μικρά και ένα απλό κλικ πάνω τους, με επιλεγμένο το εργαλείο διατήρησης ή κατάργησης, να είναι αρκετό.

τελικό αποτέλεσμα

Εικ. 7 Τελικό αποτέλεσμα

Αφού ολοκληρώσουμε την σήμανση των σημείων κάνουμε κλικ στο εργαλείο Διατήρηση αλλαγών, για να πάρουμε το τελικό αποτέλεσμα (εικ. 7). Κι αν ασχοληθούμε λίγο με τα εφέ του Word, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας καλλιτεχνικές παρεμβάσεις:

προσθήκη σκιάς και εφέ

Εικ. 8 Προσθήκη σκιάς και εφέ

Ένα παράδειγμα ακόμα σαν άσκηση! Μπορείτε να καταληξετε στο ίδιο αποτέλεσμα;

αρχική φωτογραφία    αφαίρεση του φόντου και εφέ διαβάθμισης

Εικ. 9 Αφαίρεση του φόντου, περικοπή και εφέ διαβάθμισης

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ανάρτηση σχολίων στο blog

Παραπομπές δεσμών θέματος

[1] www.adaeion.gr/word/r/remove_background.html

[2] www.adaeion.gr/word/g/reduce_image_file_size.html

[3] http://research.microsoft.com/pubs/67890/siggraph04-grabcut.pdf

Δημοσίευση: Τετάρτη, 19 Ιαν 2011